Mutlaka Denemeniz Gereken 16 Türk Tatlısı

Türk tatlısı dediğimizde damağınızı baştan çıkarmak ve tatlı isteğinizi tatmin etmek için her zaman en iyi çözümdür. Tatlı konusunda tüm dünyanın en lezzetli tatlılarının bulunduğu Türk mutfağını denemelisiniz.

Türk mutfağında tatlılar üç türe ayrılabilir: süt bazlı, hamur işi bazlı ve meyve veya sebze bazlı.

Türk mutfağında ayrıca tavuk göğsü gibi sıra dışı malzemeler de kullanılıyor. Popüler baklavanın yanı sıra Türkiye’de denemeye değer birçok tatlı var.

Kadayıf tatlısı

  1. Kadayıf Tatlısı

Baklava gibi, kadayıf da Türkiye’de ünlü ve çok popüler bir tatlıdır. Melek saçı olarak da adlandırılan Kadayıf, tatlı bir hamur işidir. Kadayıf, badem veya ceviz ve şurup ile ince hamurdan yapılır. Dolgu, tarçın ve karanfil ile terbiye edilir ve hamurun ipliklerine sarılır. Pişirildikten ve soğutulduktan sonra limon şurubuna batırılır. Bu tatlı, dondurma ile de servis edilebilir.

Künefe tatlısı

  1. Künefe Tatlısı

Künefe özel peynir (süzme peynir) ve kadayıftan yapılan sıcak bir Levanten tatlısıdır. Künefe, şeker severlerin hayali olan bir Türk tatlısıdır. Künefe, ince kadayıf erişte ve peynirden yapılır, bir kalıpta pişirilir ve daha sonra şerbet dökülür. Doğranmış Antep fıstığı genellikle Künefenin üstüne serpilir.

Fırın Sütlaç

  1. Fırın Sütlaç

Alman mutfağının nispeten sıkı kıvamıyla karşılaştırıldığında, sütlaç neredeyse sıvı bir krem gibidir. Vanilya ve tarçın iki ana lezzettir. Türkiye’de çeşitli küçük restoranlar sütlaç ve benzeri yemeklerde uzmanlaşmıştır. Onlara ‘Muhallebici’ de denir. Lezzetli kahverengi kabuklu pişmiş sütlaç, fırında sütlaç olarak adlandırılır. Ballı ve muzlu çeşitleri vardır.

Tulumba

  1. Tulumba

Eski Osmanlı mutfağında yapılan kızartılmış bir hamur işidir. Kızartıldıktan sonra hala sıcakken, şeker şurubu ile doldurulur.

Halka Tatlısı

  1. Halka Tatlısı

Şeker şurubu veya şerbet’e batırılmış halkalardır. Türk Halka Tatlısı, Türk mutfağının en ünlü ve popüler tatlılarından biridir.

Kabak Tatlısı

  1. Kabak Tatlısı

Kabak tatlısı, Türk mutfağında bir tatlıdır. Balkabağı kaynatılır, soyulur, dilimlenir ve şeker serpilir. Süt de kullanılabilir. Bu tatlının üzerine doğranmış ceviz, tahin ve kaymak da konur.

Helva

  1. Helva

Helva aslen Hindistan, İran, Pakistan ve Orta Asya’ya özgü bir tatlıdır. Susamdan (tahin) yapılan tahin helvası en çok İran ve Türkiye’de tercih edilir. Türk mutfağında helvanın iki çeşidi vardır: irmik helvası ve un helvası.

Şekerpare

  1. Şekerpare

Şekerpare, Türk mutfağının en popüler tatlılarından biridir. Şekerpare esas olarak limon aromalı şuruba batırılmış yumuşak bademli bisküvi toplarının pişirilmesiyle yapılır.

Hanım Göbeği

  1. Hanım Göbeği

Bir kadının göbeğinin adını taşıyan bir tatlıdır bu. Kıvrılmış, kızartılmış ve daha sonra şuruba batırılmış puf böreği toplarından yapılırlar.

Keşkül

  1. Keşkül

Keşkül, Türk mutfağından bir bademli sütlü pudingdir. Genellikle bir kâsede servis edilir ve bir kaşıkla yenir ve genellikle krem renkli kurutulmuş hindistancevizi veya Antep fıstığı ile süslenir.

Revani Tatlısı

  1. Revani Tatlısı

Revani, Türkiye’den gelen ancak diğer ülkelerde de çok popüler olan şuruba batırılmış tatlı bir irmik tatlısıdır. İrmik hamuru bir tavada pişirilir ve daha sonra portakal çiçeği suyu, gül suyu veya basit şurup ile tatlandırılır, genellikle elmas veya kareler halinde kesilir.

Tavuk Göğsü Tatlısı

  1. Tavuk Göğsü Tatlısı

Tavuk göğsü, Osmanlı İmparatorluğu’ndan kalma bir Türk tatlısıdır. Pirinç unu, mısır nişastası, süt, pudra şekeri, tavuk göğsü ve tuzdan oluşur.

  1. Aşure

Aşure, Ortadoğu’da ve birçok İslam ülkesinde çok yaygın olan bir tatlıdır. Beyaz fasulye, nohut, buğday, pirinç, su, kuru üzüm, doğranmış ceviz, nar çekirdeği ve pudra şekerinden oluşur. Malzemeler bir arada pişirilir ve daha sonra karıştırılır.

Baklava

  1. Baklava

Baklava, bal veya filo hamurundan yapılan ve doğranmış ceviz, badem veya Antep fıstığı ile doldurulmuş bir hamur işidir. Türk ulusal böreğidir. Türkiye’nin güneydoğusundaki Antep fıstığıyla meşhur olan Gaziantep, dünyanın en iyi baklavasına sahiptir.

Lokum

  1. Lokum

Lokum veya Türk Lokumu; nişasta, gül suyu ve şeker şurubundan yapılan bir tatlıdır. Yumuşak ve yapışkandır. Şeffaf, sarı veya farklı renklere sahip olabilir.

Pişmaniye

  1. Pişmaniye

Pişmaniye, çekilmiş şekerle karıştırılmış tereyağı ile pişmiş undan yapılan bir Türk tatlısıdır. Bazen Antep fıstığı tozu ile dekore edilebilir.

Share this post below

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin