İstanbul’un Tarihi Yarımadası

İstanbul’a turistik bir gezi için geliyorsanız, zamanınızın çoğunu şehrin Tarihi Yarımada’sında geçirmenizi tavsiye ederiz. Şehrin bu bölümü kaçırılmayacak bir çok deneyime sahiptir ve ünlü mekanların çoğuna ev sahipliği yapıyor. İstanbul’un tarihi yarımadası Haliç’in güneyinde yer alır ve Beyazıt, Eminönü, Fatih, Kumkapı, Sirkeci, Süleymaniye, Sultanahmet ve Tahtakale gibi bölgelerden oluşur. Bu yazımızda İstanbul’un tarihi yarımadasını turist olarak gezerken mutlaka görmeniz gereken yerleri listeledik.

Sultanahmet

Sultanahmet, İstanbul’un tarihi yarımadasının açık ara en önemli semtidir. Bizans, Konstantin ve Osmanlı imparatorluklarının kalbidir. Bugün insanlar hala Sultanahmet’ten İstanbul’un tarihi kalbi olarak bahsediyor.

Tramvaylı ana cadde Divan Yolu, Sultanahmet’in bel kemiğidir, Sultanahmet Meydanı ise turistik gezileriniz için bariz bir başlangıç ​​noktasıdır. Ayasofya, Sultanahmet Camii, Topkapı Meydanı, Hipodrom ve Yerebatan Sarnıcı’na kolayca ulaşılabilen merkezi bir konumdadır.

Beyazıt

Sultanahmet Meydanı’nı arkanızda bırakarak Divan Yolu’nda yokuş yukarı yürümeye başlarsanız, sonunda Beyazıt’a varırsınız. Beyazıt Meydanı’na vardığınızda Beyazıt Kulesi’ni ve Fatih’in İstanbul’u fethetmesinin ertesi günü, 30 Mayıs 1453’te kurulan Beyazıt Üniversitesi’ni görebilirsiniz. Beyazıt Meydanı da Kapalıçarşı’nın ana girişlerinden biridir. Bu beldede ayrıca ilgi çekici kitapçılar çarşısı (Sahaflar Çarşısı) da vardır.

Süleymaniye

Bu bölgedeki ana cazibe Süleymaniye Camii’dir. Ulaşmak için Beyazıt Meydanı’ndan üniversitenin etrafını soldan yürümeniz gerekmektedir.

Eminönü

Tamamen eski surların içinde yer alan Eminönü, tarih boyunca ulaşım ve ticaret için önemli bir yerleşim yeri olmuştur. 10. yüzyıldan sonra çoğu Cenevizliler olmak üzere Latin kolonileri bu Bizans kasabasına yerleşmiş ve ticaret yapmak için kendi iskelelerini inşa etmişlerdir. Osmanlı İmparatorluğu döneminde bölge ticaret merkezi rolünü oynamaya devam etmiş ve Sirkeci tren istasyonu ile bir miktar katma değer kazanmıştır.

Türkiye Cumhuriyeti döneminde bölgenin çehresi büyük ölçüde değişmiştir. Yeni Camii önündeki binalar ve köprüyü geçmek için kullanılan bilet gişeleri yıkılmıştır. Mısır Çarşısı’nın etrafındaki bazı binalar temizlenmiş, bazıları ise restore edilmiştir. 50’li yılların sonlarına kadar bölgenin nüfusu artmaya devam etse de bugün ticaret nedeniyle konut nüfusu büyük ölçüde azalmıştır.

Şehir içi vapur iskeleleri ve deniz kenarındaki şehir içi otobüs terminali, Yeni Camii, Mısır Çarşısı ve bu simge yapıların çevresindeki çeşitli dükkanlar Eminönü’nün en belirgin özellikleridir.

Sirkeci

En önemli cazibe merkezi, bir zamanlar Doğu Ekspresi’nin son istasyonu olan Sirkeci tren istasyonudur. Ana cadde Ankara Caddesi olarak adlandırılır ve tepeye tırmanarak eskiden basın merkezi olan Cağaloğlu’na çıkar.

Ayrıca Adalar’a giden vapurların yanı sıra Anadolu yakasında Harem’e giden arabalı vapurlar da Sirkeci’nin sahil kesiminde yer almaktadır. İstanbul’un posta idarelerinin binası olan Büyük Postane, Türkiye’nin en büyük posta binasıdır.

Tahtakale

Tahtakale Mısır Çarşısı’nın güneybatısında yer alır ve kahvesiyle ünlüdür. Kahve, 1519’da Yavuz Sultan Selim’in Mısır’ı ve Hicaz’ı fethetmesiyle İstanbul’a gelmiştir. İstanbul’un ilk kahvehanesi 1554 yılında iki tüccar tarafından Tahtakale’de açılmıştırİlk müşteriler bürokratlardır. O zamanlar kahvehaneler aydınların ve eğlence tutkunlarının sosyalleştiği, sanat tartıştığı, satranç veya tavla oynadığı yerlerdi. O günlerde bu toplantılara katılabilmek toplum tarafından kabul görmek ve onaylanmak demekti.

Eminönü limanına çok yakın bir konumda bulunan Tahtakale, küçük sokaklarında sıkışık onlarca dükkanla her zaman ticaretin merkezi olmuştur. 1980’den önce, o günlerde yasaklanan yasadışı döviz ticareti ile ünlüydü. Yasağın kaldırılmasından sonra bölge bu itibarını yitirdi, ancak yine de dar ve kalabalık sokaklarında yer alan dükkanların çeşitliliği ve özgünlüğü ile tanınıyor.

Fatih

Bu ilçenin adı Fatih Sultan Mehmed’den gelmektedir. Bugün hala gerçek İstanbul olarak kabul edilmektedir. Aynı zamanda İstanbul’un en muhafazakâr semtlerinden biridir.

Atatürk Bulvarı üzerinde yer alan Valens Su Kemeri (Bozdoğan Kemeri), Porphyrogenitus Sarayı (Tekfur Sarayı), Fethiye Müzesi, Kariye Camii, Sultan Yavuz Selim Camii ve ünlü Fatih Camii.

Fatih Sultan Mehmed, Yavuz Sultan Selim ve aralarında Gazi Osman Paşa’nın da bulunduğu Osmanlı Devleti’nin önde gelen devlet adamlarından bazılarının türbeleri Fatih’tedir.

Kumkapı

Bizans döneminde adı ‘küçük iskele’ anlamına gelen Kontoskalion‘du. Türkçe‘de Kumkapı anlamına gelir. Eski şehir surlarındaki kapılardan biridir. Yakın zamana kadar Kumkapı’nın yerleşik nüfusu çoğunlukla Ermeni’ydi. Hala orada bir topluluk okulu ve birkaç kilise var. Bugün Kumkapı, Nevizade tarzında, araç trafiğine kapalı sokaklarda bulunan çeşitli balık lokantaları ve tavernaları ile ünlüdür.

Share this post below

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin