İstanbul’daki 10 Büyüleyici Osmanlı Sarayı

İstanbul’da birbirinden güzel tarihi yapılar var. Bunlardan en çok ilgi çekenler ise kuşkusuz Osmanlı Sarayları. Bizans Dönemi’nin (15. yüzyıl) sonundan 19. yüzyıla kadar Osmanlı padişahları çok sayıda kale ve saray inşa etmişlerdir. Bu güzel sarayların çoğu imparatorluğun başkenti İstanbul’da bulunuyor.

Bu sarayların bazıları birincil konut, bazıları ise yazlık evlerdi. Kraliyet lüksü ve tarihi ile ilgileniyorsanız, İstanbul’da kaldığınız süre boyunca ziyaret etmek isteyebileceğiniz beş saray ve beş köşkten (mini saraylar) oluşan bir listemiz var.

1- Topkapı Sarayı

Topkapı-Palace

Sultan II. Mehmed, İstanbul’u fethettikten altı yıl sonra, Bizans döneminde akropol olarak kullanılan yere Topkapı Sarayı’nı yaptırdı. Topkapı Sarayı, İstanbul’daki Osmanlı saraylarının ilkidir. Bu saray, dönemin önde gelen Batı ve Doğu üsluplarından farklı bir mimari üsluba sahip olmasıyla dikkat çekiyor.

Topkapı Sarayı’nın farklı işlevlere sahip dört ana avlusu vardır. Örneğin ikinci avlu idari karargahtı ve dördüncüsü birkaç güzel köşk ve çardak içeriyor. Sarayı gerçekten tanımak için rehberli bir tur tercih edebilirsiniz.

Topkapı Sarayı, 17. yüzyıla kadar Osmanlı padişahlarının başlıca kraliyet ikametgahı olarak hizmet vermiştir. Bundan sonra padişahlar İstanbul Boğazı boyunca başka saraylarda ikamet etmişlerdir. O dönemde Topkapı’nın halen bazı idari işlevleri vardı.

1924 yılında Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan sonra saray müzeye dönüştürülmüştür. 1985 yılında Topkapı Sarayı, UNESCO Dünya Mirası Alanlarının bir parçası oldu.

2- Dolmabahçe Sarayı

Dolmabahçe-Palace

Dolmabahçe Sarayı, Sultan Abdülmecid’in emriyle Ermeni Balyan Ailesi tarafından yaptırılmıştır. Padişah, Topkapı’nın eski ve yıpranmış olduğunu düşünerek bu sarayı yaptırmaya karar vermiştir. Ayrıca, Osmanlı İmparatorluğu’nun Avrupa’daki birçok lüks kale ve saraya rakip olacak bir saraya sahip olmasını istemiştir.

Dolmabahçe Sarayı 1856-1887 ve 1902-1922 olmak üzere iki farklı dönemde kullanılmıştır. Bu, burayı Osmanlı padişahlarının son konutlarından biri yapacaktır. İlginç bir şekilde burada yaşayan son padişahın adı da Abdülmecid’di.

Aradan geçen dönemde padişah Yıldız Sarayı’nı kullanmıştır. Yeni sarayını inşa etmenin bir sonucu olarak, kraliyet ailesi kendilerini biraz muamma içinde buldu. Ekonomi o kadar çökmüştü ki, Avrupa Osmanlı İmparatorluğu’ndan ‘hasta adam’ olarak söz ediyordu.

Cumhuriyet döneminde bu saray Cumhurbaşkanlığı Sarayına dönüştürülmüştür. Mustafa Kemal Atatürk, sarayı yazlık olarak kullanmış ve önemli eserlerinden bazılarını burada yazmıştır.

Gates of Dolmabahçe Palace

Bu sarayda etkileyici olan sadece birkaç ton ağırlığındaki kristal avizeler değil, Dolmabahçe Sarayı’nın Osmanlı’nın sonlarına ve modern çağın başlarına da tanıklık etmiş olmasıdır.

Ana cumhurbaşkanlığı sarayı başkent Ankara’da yer alırken, Türkiye Cumhurbaşkanı’nın çalıştığı ve ziyaretçi kabul ettiği Dolmabahçe Sarayı’nda da bir cumhurbaşkanlığı ofisi bulunmaktadır.

3- Beylerbeyi Sarayı

Beylerbeyi Palace

Bu nefes kesici 19. yüzyıl sarayına adım atarsanız, tipik tatil evlerinin de böyle olmasını dileyebilirsiniz! Beylerbeyi, efendilerin efendisi anlamına gelir ve Beylerbeyi Sarayı’nın İstanbul’daki pek çok güzel saraydan biri olduğunu düşünürseniz yanılmazsınız.

Beylerbeyi Sarayı, Anadolu yakasında Boğaziçi’nin yanındadır. Aynı zamanda Sultan II. Abdülmecid’in ev hapsindeyken konulduğu yer olduğu için Osmanlı padişahlarının yaşadığı son saraydır.

Sultan Mahmud döneminde inşaat başlasa da Beylerbeyi Sarayı’nı bugünkü görkemine kavuşturan Sultan Abdülaziz olmuştur. Orijinal binayı yıkmış ve bir yangından sonra yeniden inşa etmiştir. Osmanlı döneminde Beylerbeyi Sarayı, Avusturya İmparatoru Franz Joseph, Alman İmparatoru II. Wilhelm ve Karadağ Prensi Nikola gibileri ağırlayan bir devlet misafirhanesi olarak kullanılmıştır.

Türkiye Cumhurbaşkanı Atatürk’ün modern Türkiye’nin erken döneminde bile Beylerbeyi Sarayı’nda misafirleri ağırlamayı sevmesinin bir nedeni vardır. Görkemli bahçelerden detaylı süslü tavanlara kadar, mimariyi seven herkes, imparatorluğun bir kalıntısı olarak muhteşem yazlık evi ziyaret etmeyi kaçırmamalıdır.

4- Yıldız Sarayı

Yıldız Palace

Yıldız Sarayı, İstanbul’da UNESCO’nun tanıdığı saraylardan bir diğeridir. Avrupa mimarisinin Osmanlı İmparatorluğu mimarisiyle nasıl kusursuz bir şekilde harmanlandığı konusunda geçici listede yer alıyor. Bunun nedeni, köşklerde çalışan başlıca mimarlardan birinin İtalyan mimar Raimondo D’Aronco olması olabilir.

Belirli köşklerin geçmişi Sultan Abdülaziz dönemine kadar uzansa da uygulamada Abdülhamid bu yapıyı 1876-1909 yıllarında kullanmıştır. O yıllarda padişah, bir opera binası, marangoz dükkânı ve hatta bir imparatorluk porselen fabrikası ile küçük bir şehir oluşturmak için köşkleri genişletti. İkincisi, Avrupa’dan ithal edilen mobilyalara sahipti ve Anadolu’daki seramik ticaretini canlandırdı.

Saray artık bir müze ve sanatseverlerin ve kitapseverlerin ziyaret etmesi gereken bir kütüphaneye sahip. Sadece geniş bir kitap koleksiyonuna değil, aynı zamanda fotoğraflara da ev sahipliği yapıyor.

5- Çırağan Sarayı

Çırağan Palace

Kendinizi birçok Osmanlı Padişahından biri gibi hissetmek istiyorsanız, zamanda geriye, Osmanlı dönemine gitmenize gerek yok. Çırağan Sarayı, bu listede yer alan bazı sarayların yanında yer almakta olup, yapımına 19. Yüzyılda başlanmıştır. Her padişahın ebeveyn evinde yaşamak yerine kendi yerini istediği dönemde inşa edilmiştir ki bu günümüzde anlaşılır. Sultan Abdülaziz bu sarayı yaptırmış ve birkaç yıl sonra vefat etmiştir.

Bir zaman yolculuğu makinesine ihtiyacınız yok diyoruz çünkü Çırağan Sarayı, İstanbul’da kalabileceğiniz güzel saraylardan biri olabilir. Sultan’s Suite, CNN’nin ‘Dünyanın en pahalı 15 otel süiti’ sıralamasında 14. sırada yer alarak İstanbul’un en lüks konaklama tesisidir. Yer, Kempinski Hotels tarafından işletilmektedir.

Bu listedeki birçok saray gibi turistik yerlere de yakındır. Etkileyici Beylerbeyi Sarayı’nı görmek için kolayca Asya yakasına feribotla gidebilirsiniz. Alternatif olarak, Dolmabahçe Sarayı’ndaki kristal avizeleri veya Yıldız Sarayı’nın nefes kesen bahçelerini görmek için yürüyebilir veya taksiye binebilirsiniz. Ancak Osmanlı padişahlarının çoğuna hizmet veren tarihi Topkapı sarayı bu otele oldukça uzaktır.

Köşkler

Şehir merkezinin biraz dışında, padişahların kullandığı bir dizi köşk bulacaksınız. Turist yolundan biraz uzaktalar ama yine de İstanbul’da kolayca ulaşılabilirler. Bunlar eğlence alanlarına ve tatil evlerine saraylardan daha yakındır. Ayrıca, gösterişli saraylardan çok daha ucuzlar. Kendinizi maceracı hissediyorsanız, bunlardan bazılarını aşağıda listeledik.

6- Ihlamur Kasrı

Ihlamur Kasrı

Ihlamur Kasrı, aslen Sultan Ahmed’in 18. yüzyılda satın aldığı bir çiftlikti. Atış yapmak için bir yer olarak başladı ama kısa süre sonra kraliyet ailesi için bir eğlence yeri haline geldi. Sultan III. Selim ve II. Mahmud’un atışlarını gösteren taşları görebilirsiniz.

Yıllar geçtikçe, Sultan III. Selim ilginç Arnavut kaldırımlı yolları, pitoresk göletleri ve her odadaki dekoratif sanatı ile köşkü genişletti. Ihlamur Kasrı, Sırbistan’dan siyasi liderlere, Fransız şairlere kadar çok çeşitli konukları ağırladı. İstanbul’un koşuşturmacasından sessiz bir kaçış için tercih edilecek harika yerlerdendir.

Haremde bulunan kafe, davetkar bir dekora sahip. Tören köşkünün merdivenleri, neo barok tarzıyla abartısız bir zarafete sahip. Şöminenin etrafındaki fayanslar, Yıldız Sarayı’ndaki porselen fabrikasında üretildi.

7- Küçüksu Kasrı

Küçüksu Kasrı

Küçüksu Kasrı, doğal güzelliği nedeniyle eskiden Asya’nın Tatlı Suları olarak anılırdı.

Zaman içinde turistler tarafından unutulmuş olsa da hala ziyaret edilmesi heyecan verici bir yer. Sebebi ise Osmanlı İmparatorluğu’nun ihtişamını göstermek için yapılmış olmasıdır.

Sultan tarafından değil de onun için inşa edilen ilk köşk olabilir. Sadrazam bu köşkü I. Mahmud için yaptırmıştır. Ayrıca Galler Prensi VII. Edward gibi birçok seçkin konuğu ağırlamıştır.

Çarpıcı iç mekân, diğer çalışmaları Viyana Devlet Operası’nı da içeren Fransız sahne tasarımcısı Charles Sechan tarafından tasarlandı.

8- Aynalıkavak Kasrı

Aynalıkavak Kasrı

Aynalıkavak Kasrı, eskiden tersane sarayının bir parçası olduğu için Aynalıkavak Sarayı olarak da bilinir. Padişahın misafirlerini ağırlayacağı seyirci salonu o kadar muhteşem ki adeta bir filme ait gibi. Hasoda kısmındaki pencerelerde şiirler işlenmiştir. Müzisyenler, alt katta III. Selim’in müzikal ilgilerine göre düzenlenmiş Türk müzik aletlerinin sergilendiğini görünce şaşırabilirler.

9- Maslak Kasrı

Maslak Kasrı

Maslak Kasrı, İstanbul’daki büyük sarayların tam olarak yansıtamadığı bir dinginliğe sahip. Abdülhamid tahta çıktıktan sonra bu köşk yavaş yavaş Çiftlikât-ı Hümâyûn (Kraliyet Çiftlikleri) adı verilen bir çiftliğe dönüşmüştür. Tüm binalar hayatta kalmadı; ancak Kabul Alanı, harem, hamam, hizmetçi odası ve arkadaki çadır köşk, Osmanlı döneminde üst sınıfın beğeneceği mimari tipinin güzel örnekleridir.

Sizi başka bir dünyaya taşıyacak muhteşem bir limon bahçesi var. Sera, bahçivanlık ve çiftçilik Osmanlı İmparatorluğu’nun son padişahının bir hobisi olduğu için nadir türlere sahiptir. Meyve bahçelerinde birbirinden güzel kamelyalar var. Bunların İstanbul’daki türlerinin en eskileri olduğu bilinmektedir.

10- Beykoz Mecidiye Kasrı

Beykoz Mecidiye Kasrı

Mısır Valisi Mehmed Ali Paşa, Beykoz Mecidiye Kasrı’nın yapımını hediye olarak başlattı. Diğer saray ve köşklerden farklı olarak bu sarayın duvarlarında ve dış kısmında renkli taşlar bulunur. Disney izleyerek büyüyen herkes, çift kollu merdivenlerin kendilerine Külkedisi, Güzel ve Çirkin ve Anastasia’daki balo sahnelerini hatırlatabileceğini düşünebilir. Bu yerle ilgili her şey kırmızı halılar, kalın perdeler ve çift balkonlar kaçırılmaması gereken bir peri masalı havasına sahiptir.

Türk Mutfağını Deneyimleyin!

İstanbul Avrupa’nın en güzel şehirlerinden biridir. Zengin tarihi, göz alıcı Osmanlı döneminden kalma sarayları ve birinci sınıf yemek ortamıyla bu şehrin birçok yayın tarafından turistlerin ziyaret ettiği en iyi yer olarak gösterilmesine şaşmamalı.

Lezzetli Türk mutfağı ile otantik bir kültürel deneyim arıyorsanız, İstanbul seyahatinize başlamak için mükemmel bir yer! Sultanahmet’teki Deraliye Ottoman Cuisine Restaurant‘ta Osmanlı saraylarında yenen yemekleri deneyebilirsiniz.

Share this post below

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin